Een assistent declarant werkt bij een logistieke dienstverlener zoals een expediteur om aldaar de douaneformaliteiten af te handelen. De declarant verzorgt en begeleidt het gehele administratieve proces van invoer (import) en uitvoer (export) van douanegoederen. Om douanegoederen te mogen vervoeren stelt de declarant de douane in kennis in de vorm van een aangifte. In deze aangifte laat de declarant middels goederencodes weten wat voor goederen het zijn, de hoeveelheid aan goederen, de douanewaarde, invoerheffingen/accijnzen en wat er met de goederen gebeurt.
Tegenwoordig zijn er veel wetten die bepalen op welke manier een product mag worden geïmporteerd of geëxporteerd. Over het algemeen gelden er in Europa dezelfde regels. Toch zijn er bepaalde specifieke wetten waar je rekening mee moet houden. Om geen financiële schade op te lopen als bedrijf die importeert of exporteert, hebben organisaties een declarant in dienst. De declarant berekent ook de tarieven van de goederen. Deze zijn weer belangrijk voor de verzender of de ontvanger van de goederen. Daarnaast zijn er ook taken zoals het aanvragen van vergunningen, berekenen van restituties, het verzorgen van de entrepotadministratie, begeleiden van douanecontroles, uitvoering zuiveringsprocedures, dossieropbouw en rapportage incidenten.
Het is belangrijk dat een assistent douane declarant communiceert met verschillende partijen, zowel intern als extern. Intern zijn het de medewerkers van de administratie of degene van transport. Extern kan het bedrijf zijn die de goederen koopt of verkoopt. Maar je kan ook denken aan de douane van een land of de transportdienst die de goederen vervoert. Op deze manier kan de declarant ervoor zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Het is dan ook de kunst van de declarant om ervoor te zorgen dat de goederen niet vertraagd worden door de douane. Hiervoor moeten alle documenten goed in orde en gereed zijn alvorens de goederen verzonden worden. Vandaar dat de declarant dit allemaal van te voren plant en in kaart brengt. Zo is het voor de declarant duidelijk wat er dient te gebeuren. Mochten er punten onduidelijk zijn, dan contacteert hij de bedrijven of instanties. De facturaties van de goederen worden gecontroleerd door de declarant. Het moet namelijk voor hem of haar duidelijk zijn wat de beschrijving is van de verzending. Daarnaast is het een eis dat de gegevens op een factuur correct zijn. Een goede declarant kan veel geld aan invoerrechten en overige heffingen besparen. De functie is zeer veelzijdig en vraagt kwaliteiten op vele vlakken.
Andere benamingen voor een declarant zijn douanedeclarant, customs clearance agent, import- en exportmedewerker en customs consultant. Vacature assistent Declarant vind je bij WerkCentrale Nederland.
Voor het werk als volwaardig declarant ben je verantwoordelijk, accuraat, punctueel en cijfermatig sterk en financieel onderlegd. Als Assistent Declarant leer je deze werkzaamheden! Het werk- en denkniveau is MBO+/HBO. Je bent in bezit van een diploma customs consultant of diploma declarant. Je dient in bezit te kunnen komen van een VOG (verklaring omtrent gedrag). Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift. Het hebben van een aantal jaren werkervaring als declarant is een sterke pré.
Het salaris verschilt per werkgever en is afhankelijk van ervaring en het takenpakket. Het salaris ligt tussen de € 3300,00 bruto per maand en de € 3900,00 bruto per maand. Een zeer ervaren declarant kan zelfs nog meer verdienen. Het salaris is exclusief toeslagen voor onregelmatig werk, overwerk, reiskosten en reserveringen.
Dat kan niet als declarant maar wellicht wel als junior declarant of als importmedewerker. Je kunt bij WerkCentrale Nederland de basiscursus expediënt volgen. Logistieke werkervaring of opleidingsniveau op MBO-niveau is gewenst. Deze cursus duurt 7 dagdelen en binnen 7 weken heb je de cursus afgerond en kun je snel aan de slag. Wil je hier meer over weten neem dan per mail of telefonisch contact met ons op.
Een declarant kan doorgroeien naar import/export supervisor of import/exportmanager.
Een startende declarant kan onze basiscursus expediënt volgen. Hierbij leer je de basisbegrippen van de logistieke keten, logistieke documenten, douaneaangifte en incoterms (leveringsvoorwaarden). Deelname is bijna een baangarantie. De opleiding van junior customs consultant of junior declarant is ook een mogelijkheid. Laat je opleiden tot declarant
Je kunt op onze website op een specifieke functie reageren door jouw gegevens in te vullen en jouw cv bij te voegen. Je kunt ons ook een e-mail sturen naar info@wcn.nl met een motivatie en cv. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Voor vragen kun je ons ook altijd bellen.
WerkCentrale Nederland is aangesloten bij de NBBU CAO. De NBBU is dé brancheorganisatie van professionele intermediairs op de arbeidsmarkt. We behartigen de belangen van ruim 1.300 brede dienstverleners in de flexbranche: uitzendbureaus, payroll ondernemingen, zzp-bemiddelaars en andere intermediairs op de flexibele arbeidsmarkt. Meer info.
Zij houden cao-controles om te zorgen dat de NBBU-cao voor o.a. uitzendkrachten in de uitzendbranche op een correcte manier worden gehanteerd. Deze controle wordt uitbesteed aan een gerenommeerd accountantskantoor die ter plekke 1 à 2 keer per jaar controles uitvoert. Hierbij wordt naar de wet- en regelgeving gekeken en of de cao juist gehanteerd wordt. Hieruit komt een NEN-certificering 4400-1 naar voren.
NBBU-leden moeten beschikken over het SNA-Keurmerk (stichting normering arbeid). Deze certificering is een waarborg dat de bij de NBBU aangesloten bureaus voldoen aan de wet- en regelgeving, voortvloeiend uit het ter beschikking stellen van flexkrachten. Het voorkomen van fraude en illegaliteit in de uitzendbranche is het idee daarachter.
Om nog meer vertrouwen uit te stralen plaatst WerkCentrale Nederland elke maand op haar site een WKA-verklaring (wet keten aansprakelijkheid). De WKA is een regelgeving vanuit de overheid waarmee men zich verzekert van betaling van de verschuldigde loonheffingen alsmede omzetbelastingen.
Kortom, flex-organisaties worden niet zómaar lid bij de NBBU!
Tevens is WerkCentrale Nederland lid van ACN de brancheorganisatie voor de luchtvrachtindustrie in Nederland. De hoofddoelstelling van ACN is het ontwikkelen van de Nederlandse luchtvrachtindustrie in de ruimste zin van het woord.